sobota 10. decembra 2011

Bylo to v máji

Film „Bylo to v máji“ (réžia M. Frič, V. Berdych) bol natočený v roku 1950 a poukazuje na prechod medzi novým a starým. Poukazuje na robotnícku demokraciu vo výrobe a na nový prístup k práci. Dej sa odohráva v období medzi dvoma sviatkami práce. Hlavným hrdinom je Šebesta (J. Marvan), hlava rodiny, ktorý je k svojej rodine prísny a nové pomery si nevie a nechce osvojiť. Témou filmu sú mladí a nadšení úderníci, ktorí vymýšľajú rôzne zlepšenia vo výrobe a rekordne prekračujú stanovené plány. Starý Šebesta je k úderníctvu skeptický a tvrdí, že všetko je už overené a zebehnuté a že vo fabrike na radiátory, kde on pracuje sa nič zlepšiť nedá.
Do hádky sa preto dostane s mladým úderníkom o ktorom ešte nevie, že ide o budúceho zaťa. Ostatní robotníci sa rozhodnú stať úderníkmi a zmenou systému práce zdvihnú výkon. Šebesta im však nestačí. Mladý úderník sa ponúkne, že skúsi vynájsť zlepšovák aj pre jeho pracovisko. Na nič však nepríde a tak je Šebestovi napokon pridelená výpomoc. Medzitým sa so zaťom spriatelí a sám Šebesta začne premýšľať ako rýchlejšie nasadzovať rebrá na trúbky. Napokon príde na nápad, ktorý však nebol úplne domyslený a priamo sa svadbe sa s tým zverí ženíchovi. Ten mu poradí a Šebesta uteká priamo z oslavy do práce, kde sa mu podarí skonštruovať zlepšovák. Najbližší 1. máj už kráča v sprievode spolu s ostatnými úderníkmi. Aj keď centrom filmu je práve prístup k práci a zmena spoločenských pomerov, film sa venuje aj láske dvoch ľudí, konkrétne Šebestovej dcéry s mladým úderníkom, ktorí sa napokon vezmú a podnik im zabezpečí aj bývanie a nábytok, čo je v dnešných pomeroch pre mladých ľudí nepredstaviteľné.

Z historického hľadiska film zdôrazňuje niekoľko podstatných vecí týkajúcich sa práce v socializme. Ukazuje iniciatívu a rozhodovanie samotných robotníkov, ukazuje ich nadšenie, pretože vedia, že pracujú nie pre druhých, ale pre seba. Film tiež ale ukazuje, že prekračovať plány neznamená viac sa naháňať a pracovať dlhšie, ale nájsť nový systém práce. Ďalším dôležitým poznatkom je fakt, že úderníci boli za svoje úsilie aj odmenení a nemožno hovoriť o nivelizácii miezd. 

Stanislav Pirošík



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára