pondelok 11. apríla 2011

Botostroj – film, ktorý pohoršuje pravicu

Aj ja som mal nedávno možnosť pozrieť si film Botostroj, natočený v roku 1954 v ČSR. Režíroval ho K. Walló. Nedávno tento film, spolu s ďalšími socialistickými filmami, začal vychádzať v edícii Levné knihy. Okamžite si to všimli pravicové médiá, ktoré ho začali označovať za „ostudný paskvil“, „zlý film“, a pravicový portál iDnes vyzýva na „priamu akciu“ proti takémuto filmu slovami: „Není třeba ji rovnou naplňovat demolicí prodejen, na jejichž pultech Botostroj nabízejí. Stačí si ho prostě nekoupit. Svobodný trh problém vyřeší za nás“.

Botostroj je film, ktorý zobrazuje obdobie krátko pred 2. svetovou vojnou. Zobrazuje najmä kapitalistické chápanie úspechu a pohľad na finančnú krízu. Zobrazuje, čo znamená zamestnanec a nezamestnaný v kapitalistickom hospodárstve. Taktiež ukazuje vtedajšiu situáciu v robotníckom hnutí a strieľanie do hladných nezamestnaných počas „demokratickej“ 1.ČSR. (viac info o obetiach na http://www.komsomol.cz/clanky/820_prvrep_obeti.html). Všetko je uvedené na príklade jednej fabriky. Je teda akousi kontrapropagandou v dnešnom záplave antikomunistickej a pro-kapitalistickej propagandy, ktorá denne srší na divákov zo všetkých médií. Botostroj namiesto pohľadu zhora ponúka pohľad zdola. Zobrazuje, že námedzne pracujúci sú nútení predávať svoju pracovnú silu, pretože je to ich jediný zdroj živobytia a vyvracia tvrdenia o „slobode práce“, ktorou sa oháňajú kapitalisti už od 19. storočia. Taktiež poukazuje na americký sen kde „každý robotník môže byť milionárom“ a na demokraciu, ktorá za bránami fabrík končí, pretože „Jestli se vám nelíbí, tady jsou dveře“. Fabriky Botostroj sa dotkla aj finančná kríza, v ktorej sa likvidujú výrobné prostriedky. Šéf fabriky nariadil spáliť tony už vyrobených topánok a potom ich chce nahradiť strhnutím z platov. (Čím sa táto situácia líši od dnešnej doby?). Na záver nechýba kapitalistická podpora fašizmu ako „záchrancu pred boľševizmom“

Treba však uznať fakt, že film je značne zjednodušený. Ekonomiku a životné pomery vysvetľuje „po lopate“. Situáciu mnohých zobrazuje na konkrétnom príklade jedného robotníka, keď napríklad zobrazuje vyťaženého zamestnanca, ktorý síce zarobí, ale nemá čas nie len na vlastnú rodinu, ale ani na spánok. Hlavným hrdinom je mladý komunista, ktorý rozširuje robotnícku tlač a agituje proti kapitalistom. Film, keďže je o fabrike na topánky, je akosi ponáškou na Tomáša Baťu, hoc tento príklad sa dá použiť všeobecne pre celý systém.
Film nemá v sebe hlboký príbeh a nedá sa hovoriť ani o umeleckej hodnote. Avšak je to film ktorý, ak si odmyslíme občasné preháňanie (až príliš okatá arogancia zamestnávateľa, zamestnanci, ktorí stoja pred šéfom v pozore ako na vojne,...),má v sebe veľký kus pravdy.

V edícii je možné dostať aj film „Rudá záře nad Kladnem“ a pripravuje sa „Zítra se bude tančit všude“

viac na www.filmy-patri-lidu.cz

Stanislav Pirošík

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára