pondelok 18. apríla 2011

Médiá ako nástroj buržoáznej propagandy

Je zaujímavé, koľko súčasných textov o socialistických médiách, či už ide o rozhlas tlač alebo televíziu, hovorí o propagande a manipulácii a tiež o tom, ako November 1989 priniesol „slobodné médiá“. Tie sú však plné propagandy najhrubšieho zrna a nositeľmi kultúrnej degradácie človeka.
Ak niečo označíme ako „socialistické“, v súčasnom ponímaní to znamená ako podliehajúce propagande a jednostranné. Že sa to vo veľkom deje pred našimi očami v súčasných médiách si akosi nikto zo súčasných ideológov nevšíma, nikto sa nad tým nepohoršuje, nikto neprotestuje. Na médiá sa často nazerá ako „všeľudové“, teda predstavujúce názory a záujmy verejnosti. Z hodnotenia pôsobenia médií sa vynechávajú akékoľvek triedne náhľady. Ako môžu médiá vlastnené obrovskými finančnými koncernmi predstavovať názor a záujmy väčšiny ľudstva – pracujúcej triedy? Jediné, s čím sa dá súhlasiť, je že médiá sú „strážnymi psami demokracie“, len treba podotknúť, že buržoáznej demokracie. Áno, médiá sú tými najväčšími strážcami súčasnej demokracie pre bohatých, strážnymi psami vykorisťovania a kultúrnej degradácie človeka.
Aby som neostal len pri všeobecnostiach, použijem konkrétne príklady. Napríklad v kriminálkach nemenovanej komerčnej televízie nepočujete nič iné, ako obhajobu americkej agresie proti údajným teroristom a strašenie krajinami, ktoré nie sú po vôli imperializmu. Takýchto seriálov je hneď niekoľko.
Ako ďalší príklad pre „správnu“ kapitalistickú výchovu mládeže môžem uviesť vysielanie slovenských televíznych staníc počas víkendu 9-10 apríl 2011. Sobotňajší večerný program sprevádzali hneď dve „komédie“ na dvoch televíznych staniciach (STV 1 – „Na ex!“ a JOJ – „Divoká žúrka“) v rovnakom čase. Obsah a spracovanie týchto „komédií“ bol akoby vystrihnutý z tajnej správy riaditeľa CIA v období začiatkov studenej vojny, Dullesa, ktorá okrem iného hovorí: použijeme všetky sily, všetko zlato, všetky materiálne sily pre oklamanie a ohlúpnutie ľudí! … Zasejeme tam chaos a nepozorovane nahradíme skutočné hodnoty falošnými, v ktoré budú veriť. Literatúra, divadlo, kino budú zobrazovať a oslovovať najnižšie ľudské pudy a vášne. Všemožne budeme podporovať a vyzdvihovať tzv. umelcov zastávajúcich a stelesňujúcich v ľudskom vedomí kult sexu, násilia, sadizmu a zrady – skrátka všetku nemorálnosť. Čestnosť a pracovitosť budú na posmech a nikomu potrebné. Budú patriť minulosti. Sprostota a drzosť, lož a klam, opilstvo a narkománia, živočíšny strach z druhých, nehanblivosť, zrada, nacionalizmus a nepriateľstvo medzi národmi, najviac ale nepriateľstvo a nenávisť k ruskému národu – to všetko čo najobratnejšie, než by si to ktokoľvek všimol, budeme kultivovať až to rozkvitne v krásne kvety a prinesie túžobné plody.
O čom bol teda tento večerný program? O mladých ľuďoch, ktorí sa len tak medzi rečou vulgárne napádajú, urážajú a ponižujú. Popri tom sa opíjajú a napokon sa pretekajú v tom, kto sa vyspí s viacerými dievčatami, akoby to bol vrchol ľudskej kultúry a snaženia. Všetko sprevádza egocentrizmus, nedôstojnosť, povýšenectvo, arogancia k človeku a kult tela. V týchto „komédiách“, ktoré sa vysielajú u nás na desiatky, sa dievčatá zaujímajú iba o svoj vzhľad a veľkosť poprsia a cieľom mužskej populácie je vyspať sa s nimi a pochváliť sa. Nech žije taký „kultúrny rozkvet“!
Nedeľňajšia buržoázna propaganda prešla od šírenia primitivizmu k priamej obhajobe zločinov imperializmu proti ľudstvu. Aby pochopili naozaj všetci, táto vojnová propaganda bola opäť vysielaná súčasne na dvoch televíznych staniciach (Markíza – „Hrdinovia a zbabelci“ a JOJ – „Za nepriateľskou línou“). Bolo v nich množstvo dialógov, kde nám bolo vysvetlené, že USA vraždia ľudí z morálnej povinnosti pred ľudstvom samotným, že nenechajú terorizovať svet a kto tvrdí opak, nechápe. Americkí vojaci (ktorí napr. v Iraku zo zábavy strieľali do ľudí, ako to zverejnil Wikileaks) sú vykresľovaní ako morálne vzory a hrdinovia, ich odporcovia ako nekultúrni hrubí primitívi, ktorí bažia po krvi. Vo viacerých takýchto filmoch, ako aj seriáloch, sa v rozhovoroch vyskytuje osoba, ktorá vystupuje proti americkým inváziám a ktorá je vždy napokon argumentačne porazená a z dialógov vyjde ako hlúpa, pomýlená a nesčítaná. Takúto schematickú produkciu filmov a seriálov lacnej vojenskej propagandy možno počítať na stovky až tisíce. 

Stanislav Pirošík (szm.hng.sk)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára