pondelok 19. septembra 2011

Fe de Ratas (FdR) (Čestné slovo krys)


Fe de Ratas (FdR) je španělská čtyřčlenná punkrocková skupina z Asturie řadící se svými texty k politické levici, resp. k tradici španělského republikanismu. Její texty jsou většinou politické a po výtce radikální. Na konci roku 1995 opustil skupinu zpěvák Max, k čemuž došlo krátce po vítězství skupiny na akci určené k podpoře kulturních aktivit a nazvané Otevřeno až do svítání (Abierto hasta el amanecer) v Gijonu. V  listopadu 1999 vydali FdR své první album Tú tranquilo y a lo tuyo (Tvůj klid a tvému klidu). Skvělé přijetí CD umožnilo FdR vystoupit na festivalech jako Derrame rock a veřejnost tak mohla být s produkcí skupiny lépe seznámena.
Následovalo doprovodné turné a FdR se po dobrých zkušenostech s prvním albem vracejí opět do studia (tentokrát Aviles ACME Studios), kde skupina nahrává své druhé album pojmenované A esta civilización en 2000 (Této civilizaci roku 2000). S veřejností důvěrně známými texty, doprovázenými výtečnou muzikou můžeme vyzdvihnout po všech stánkách povedený koncert na oviedském stadionu Carlose Tartiereho, který navštívilo 12.000 diváků a který se uskutečnil v létě 2001. FdR úspěšně vystupují na festivalu Rock no Camiño, na kterém  skupina nahrává své živé CD nazvané Ratata ... Tour. V roce 2003 vydávají Miseria frente a miseria  (Bída boje proti chudobě) a vystupují s novým kytaristou (Rafa Kas), se kterým vydávají v roce 2005 další album Tus demonidos y yo (Tvoji démoni a já). Jde o dílo, které osvětluje vývoj skupiny od jejího založení. V roce 2006 je v prodeji nové album – nahraný živák z festivalu Derrame rock 2005 – nazvaný Al borde del abismo (Na kraji propasti), jehož součástí je i DVD s vystoupením skupiny. V roce 2007 vydávají FdR cédéčko s názvem En la democracia de mi ombligo (V demokracii mého pupku), které posluchači zprostředkovává informace o činnosti kapely v těchto letech. Svou zatím poslední desku s názvem Antiimerialista vydali Fe de Ratas s bonusy členů kapely (El Poyo a Ulises).
V březnu 2011 absolvovali své zatím poslední turné s názvem Abeerraciones a  představili jím toto nejnovější album. Na závěr nemusí být od věci dodat, že název kapely může být ve Španělsku chápan jako slovní hříčka Fe de Ratas –  federatas, což navozuje spojitost s federací republik na území Španělska, kterou má ve svém politickém programu Komunistická strana národů Španělska (PCPE), vedená Carmelito Suarezem.

FdR je možné vyhledat na internetu na www.federatas.com.es,

Miami way of life (Miamský způsob života)

Leden devětapadesátého, Revoluce triumfuje,
z pohoří Sierra maestra začalo vycházet slunce,
udeřila hodina, kdy je třeba vyčistit Kubu od chudoby,
cukrátka, karnevaly,
iluze...
Dva nesrovnatelné úděly
mění vědomí:
Být konečně svobodný
nebo ležet v hromadném hrobě.
Je třeba znárodnit toho víc než dosud.
Netvrdím, že moje země je i ostatních.
Podívejte se, co máme ...
A ohnout záda?!
Od nynějška jsme si všichni rovni.
Pro lepší budoucnost,
Nezapomínajíce na prošlé.
Zůstává před námi cesta naděje.
A někteří se rozhodli utéct
i se svým bohatstvím:
„Ale jestli odejdeš, ujišťuju tě,
že se nevrátíš.“
V hanbném exilu „Miami way of life“
žijí krásní lidé, kteří vlastnili zemi,
 čekají na návrat, aby ji vyplenili,
sedíce čekají na lepší časy.

Následují padouchy,
doufají, že jednoho dne
se vrátí na ostrov 
i se svými touhami,
ale život ubíhá,
doba neodpouští.
Nicméně nemají
jinou možnost...

                                                                                                                    

Lukáš Sluka

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára