piatok 11. februára 2011

Los Fastidios - All'Arrembaggio

Minulý rok vyšiel nový album Los Fastidios s názvom All'Arrembaggio ako CD aj LP pod KOB Records-Mad Butcher. Album spolu obsahuje 12 piesní, z toho prvá je „Intro“ a posledná „Bonus“. Pre kapelu fungujúcu od roku 1991 je to okrem množstva EP a výberov už šiesty plnohodnotný štúdiový album.

Na obale je vykreslená lebka, ktorá podľa svojho šálu s najväčšou pravdepodobnosťou fandí futbalovému klubu Virtus Verona. Motívom je teda červená farba na tmavomodrom podklade. Textovo je celý album zameraný najmä na futbal, hnutie skinheads a pracujúcu triedu. Teda nič nové v porovnaní s predchádzajúcim albumom. Žánrovo by sa dal album popísať ako streetpunk až ska-punk, ktorý je úplne typický pre túto kapelu. Hudba je viac melodická a veselá, než tvrdá.


Album začína už spomínaným introm. Je to vybrnkávačka známej „imperialistickej“ americkej vojnovej piesne „Yankee doodle“, ktorej melódiu Enrico rád vyspevuje aj počas koncertov. Po nej už nasleduje antifašistická pieseň La Tumba, kde Enricové vokály sprevádzajú chorály ostatných členov kapely. Ďalej nasleduje Non è Questione Di Stile a po nej skvelá pieseň La Nostra Internazionale, ktorá hovorí v ska-punkovom rytme o medzinárodnom spojení pracujúcich. Táto pieseň má veľmi chytľavý refrén. Ďalšia pieseň je v anglickom jazyku a nesie názov „Football is coming“ a hovorí o tom, na čo sa všetci tešia v neďelu ráno. Pieseň je charakteristická tlmenými gitarami a zborovými refrénmi. Los Fastidios sa futbalovej atmosfére venujú aj v ďalšej piesni s názvom Hooligirl, ktorá je opäť v anglickom jazyku. V angličtine zostávajú aj pri piesni You got your soul. Basové sólo odštartuje pieseň Reggae Rebels, ktorá siaha ku koreňom hnutia skinheads na jamajku a ako inak – nesie sa v rytme reggae. Pomalšie piesne zastupuje anglicko-talianska pieseň „freedomtown“, ktorá sa vyznačuje dlhšími riffmi a spoločnými vokálmi. Červení na modrom – teda „Reds in the blue“ je pieseň značne melodická a kto bližšie pozná fanklub Virtus Verona, zistí že táto pieseň je venovaná práve farbám tohto fanklubu. Pomalou akustickou vybrnkávačkou sa začína posledná „oficiálna“ pieseň Bottiglie E Battaglie, ktorá sa napokon rozbehne do žánru, typického pre Los Fastidios.

Posledná pieseň s názvom „Bonus“ by sa dala popísať ako rocková pieseň so ženským vokálom. Veľmi pripomína španielské ľavicové rockové legendy z 80. a začiatku 90. rokov.

Celý album ako taký je pokračovaním presne takej hudby, ako Los fastidios produkujú. Štýl zostal, vymenili sa melódie. Preto tí, ktorým sa Los Fastidios páči, si určite prídu na svoje. Je v ňom cítiť veľa futbalu a skinheadov.

Jihad

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára