pondelok 21. februára 2011

Mencer vermello – Novas batallas

Galícijská kapela Mencer Vermello, ktorá sa oficiálne hlási k hudobnému projektu Rock proletario internacional vydala tento rok svoj druhý plnohodnotný album s názvom „Novas Batallas“ (prvý štúdiový album Krasnij rassvet vydali v roku 2008). Vyšiel pod hlavičkou vydavateľstva Mai Morirem a Radikal records. Nie len žánrovo ale aj ideologicky sú považovaní za akýchsi bratrancov kapely Núcleo Terco.
Hudobne patria medzi najtvrdšie kapely v komunistickej a anarchistickej hudobnej scéne. Ideologicky ide o vyhranenú marxisticko-leninskú kapelu so silným vlasteneckým cítením ku Galícii, ktorú vo svojich textoch často spomínajú a tiež sa netaja tým, že usilujú o jej odtrhnutie spod španielskej nadvlády rovnako ako o svoju nezávislosť usilujú ľavicové kapely z Katalánska či Baskicka. 

Obal albumu Novas Batallas je ladený do olivovozelenej farby, obsahuje texty, fotografie a tiež poďakovania a pozdravy od každého člena kapely. Informácie poskytuje aj v španielskom a katalánskom jazyku. CD obsahuje spolu 12 piesní. Typické je opakovanie riffov počas celej piesne, ktoré sú občas vystriedané inou pasážou. Kapela má jedného speváka, no občas sa k spevu pridá aj gitarista. Jednotlivé piesne sú na začiatkoch a koncoch obohatené zvukovými záznamami z filmov, dokumentov či krátkym úryvkom sovietskej piesne. Témami sú najmä oslobodenie Galície (Republica Galega, Irmán Galego), antifašizmus (Fuck the RAC), druhá svetová vojna (División 150, Heroes de Brest) a triedne boje (Novas batallas, Resistir,...). Nechýba medzi nimi ani galícijská verzia antifašistickej piesne Bandiera rossa. (Bandeira roxa)
Album a kapela patria na celej scéne ako aj v projekte Rock proletario internacional k tým kvalitnejším. Tým, ktorí sa v tejto scéne pohybujú by určite tento album nemal chýbať. 

Jihad

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára